U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

TEKENINGEN EN SCHEMA's 

Bij het installeren van elektrische installaties worden verschillende soorten tekeningen en schema's toegepast. Tekeningen en schema's zijn het middel om te communiceren tussen de ontwerper en de monteur. Een ontwerper ontwerpt een installatie, maakt er tekeningen die bestaat uit lijnen, ruimten en symbolen.

Als een monteur de tekening kan lezen kan hij de installatie maken die de ontwerper heeft bedacht.

Tekeningen

Een tekening is een afbeelding waar de werkelijke vormen in de juiste verhoudingen zijn getekend. Dit kan een plattegrond van een woonhuis, kantoor, winkel of fabriek zijn waar een elektrische installatie is ingetekend. In de tekening zijn schakelaars, contactdozen en lichtpunten op de juiste plaats getekend in de verschillende ruimten getekend. Zo weet de monteur waar alle installatieonderdelen gemonteerd moeten worden.

Het kan ook een aanzicht van een besturingskast zijn waar de componenten op schaal zijn ingetekend, zodat de monteur weet waar alle componenten gemonteerd moeten worden.

 

Schema's

Met behulp van een schema kun je ontdekken hoe verschillende onderdelen van een installatie met elkaar zijn verbonden. Hiermee kun je ontdekken hoe een schakeling werkt of welke draden in welke buizen van een elektrische installatie moeten worden getrokken. Anders dan bij een tekening wordt er geen rekening gehouden met werkelijke vormen, juiste plaats en juiste verhoudingen.

 


Verschillende soorten tekeningen / schema's

Stroomkringschema

Leidingschema

Installatietekening

Bedradingsschema

Installatieschema

Grondschema