U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

INLEIDING - LICHTINSTALLATIES 

Elektrische installaties in woningen zijn opgebouwd uit lichtaansluitpunten, schakelaars, wandcontactdozen en aansluitpunten voor elektrische toestellen.

Al deze componenten zijn via PVC buizen en centraaldozen, lasdozen en inbouwdozen met elkaar verbonden. In de PVC buizen bevinden zich draden die de verschillende componenten met elkaar verbinden.

De elektrische installatie in woningen wordt lichtinstallatie genoemd. De elektriciteit voor de lichtinstallatie in een woning wordt verdeeld over eindgroepen in de groepenkast. Per eindgroep is een smeltveiligheid met groepsschakelaar of een installatieautomaat gemonteerd die de installatie beveiligd tegen overbelasting en kortsluiting. De groepenkast wordt ook wel een verdeler genoemd. 

In de groepenkast is ook een hoofdschakelaar gemonteerd om de hele lichtinstallatie in één keer uit te kunnen zetten. Ook vind je in de groepenkast meerdere aardlekschakelaars en een aansluiting voor de aardingsvoorziening.

Andere onderdelen voor elektrische installaties die je tegen kunt komen in de groepenkast zijn telefoonaansluitingen, de aansluiting van de Centrale Antenne Installatie (CAI), en de centrale van een inbraaksignaleringsinstallatie.

Voor het installeren van een elektrische installatie in een woning wordt gebruik gemaakt van een installatietekening. Op de installatietekening zijn symbolen getekend voor centraaldozen, lasdozen, schakelaars, wandcontactdozen, aansluitpunten voor toestellen en de groepenkast.

In de woning zijn verschillende schakelingen te vinden om de lampen aan of uit te kunnen zetten.

Voorbeelden van deze schakelingen kun je vinden op de pagina: Lichtschakelingen (basis).

 Pagina gemaakt: 01-02-2019  /  Laatste aanpassing: 22-02-2019