U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

LICHTSCHAKELINGEN  (basis)

De basis lichtschakelingen zijn de lichtschakelingen die je het meest tegenkomt om verlichting aan en uit te schakelen in woonhuizen, kantoren en winkels.

Voor de verschillende lichtschakelingen zijn er verschillende soorten schakelaars beschikbaar.

 

enkelpolige schakeling

serie schakeling

dubbelpolige schakeling

wissel schakeling

kruis schakeling

dim schakeling

 


ENKELPOLIGE SCHAKELING  

De enkelpolige schakeling is bedoeld om één lichtpunt (E1) met een enkelpolige schakelaar (S1) aan een uit te schakelen.

Omdat veel fabrikanten de enkelpolige schakelaar niet meer maken, wordt in de praktijk hiervoor een wisselschakelaar gebruikt. Er wordt bij de wisselschakelaar dan één wisselcontact niet aangesloten. 

 

 [top]


SERIE SCHAKELING  

De serie schakeling is bedoeld om twee lichtpunten (E1 en E2) met een serie schakelaar (S1 a+b) aan en uit te schakelen.

Met deze schakeling kan E1 en E2 afzonderlijk, of allebei tegelijk aan en uit geschakeld worden. 

De behuizing van de serie schakelaar is net zo groot als die van de enkelpolige schakelaar.
De serie schakelaar bestaat uit twee afzonderlijke enkelpolige schakelaars waarbij de aansluiting voor de fase (L1) al intern doorverbonden is. Er is dus maar 1 bruine draad nodig voor de voeding. Je herkent de serieschakelaar door de twee afzonderl
ijke bedieningen.

 

  [top]


DUBBELPOLIGE SCHAKELING (= 2 polige schakelaar)  

De dubbelpolige schakeling is bedoeld om één lichtpunt (E1) met een dubbelpolige schakelaar (S1) aan- en uit- te schakelen. 

Deze schakeling onderbreekt beide geleiders (de fasedraad en de nul-draad) in een stroomkring met één schakelaar. Hierdoor wordt het gehele circuit achter de schakelaar spanningsvrij geschakeld. 

(Bij de enkelpolige schakeling wordt alleen de fasedraad onderbroken). 

De dubbelpolige schakeling wordt met name toegepast in vochtige ruimten en in situaties waarbij een installatie gegarandeerd spanningsvrij moet kunnen worden gemaakt. 

De geschakelde nul-draad mag zowel met blauw draad als met zwart draad worden uitgevoerd.
Hieronder zijn beide uitvoeringen afgebeeld. Voorkeur heeft de bovenste versie waar de geschakelde nul-draad blauw is. 

 

 

 


DUBBELPOLIGE SCHAKELING met controlelampje   

De dubbelpolige schakeling met controlelampje (S1) wordt vaak gebruikt om een wasmachine in een badkamer aan te sluiten.De aansluiting en de werking is hetzelfde als bij een gewone dubbelpolige schakelaar. 

Het controlelampje in de schakelaar gaat branden als de schakelaar is aan gezet. 

Het pijltje bij de schakelaar in het leidingschema geeft aan dat het om een trekschakelaar gaat. In de tekeningen zijn krullen in de leidingen aangegeven. Dit betekend dat de leiding soepel is (wasmachine is verplaatsbaar). Deze soepele leiding is gemonteerd aan de wasmachine en de dubbelpolige trekschakelaar. 


 

 [top]


WISSELSCHAKELING (klassieke schakeling)  

Met een wisselschakeling kan je één lichtpunt (E1) op twee verschillende punten (S1 en S2) aan of uit schakelen.

Er zijn verschillende soorten wisselschakelingen. Hiernaast is de "klassieke" wisselschakeling afgebeeld.

De wisselschakeling wordt vaak ten onrechte "hotelschakeling" genoemd. Er bestaat een verschil tussen de hotelschakeling en de wisselschakeling.

 

 


WISSELSCHAKELING (met omloopdraad)  

De wisselschakeling met omloopdraad wordt ook wel de Groningse wisselschakeling of kortweg Groninger genoemd.
Bij deze schakeling kun je een draad besparen ten opzichte van de klassieke wisselschakeling.
Het stroomkringschema kan op twee verschillende manieren getekend worden. 
De bovenste animatie geeft een stroomkringschema weer waarbij de schakelaars "rechtop" in het schema staan (dit is een afgesproken tekenwijze). De stroom gaat echter op een bepaald moment van onder naar boven. (ondanks dat de tekenafspraak is dat de stroom van boven naar onder loopt kan het bij dit schema niet anders).

 

De animatie hier onder is exact dezelfde schakeling, maar het stroomkringschema is anders getekend. De schakelaars zijn "plat" getekend, de stroom loopt bij dit schema altijd van boven (L1) naar beneden (N) (dit is een afgesproken tekenwijze).

(ondanks dat de tekenafspraak is dat de schakelaars "rechtop" getekend worden kan het niet anders dan de schakelaars in dit schema "plat" te tekenen).


 [top] 


KRUISSCHAKELING  

De kruisschakeling is bedoeld om één lichtpunt (E1) op drie (of meer) verschillende punten aan of uit te kunnen schakelen.

Een kruisschakeling bestaat uit twee wisselschakelaars (S1 en S3) en een kruisschakelaar (S2). Als uitbreiding op de wisselschakeling wordt er een kruisschakelaar tussen de wisselschakelaars geplaatst. 

Er kunnen zoveel kruisschakelaars als nodig tussen de twee wisselschakelaars geplaatst worden. 

 

 [top] 


DIM SCHAKELING   

Met de dim schakeling kunnen we het licht feller en minder fel laten branden. De schakeling wordt aangesloten zoals de enkelpolige schakeling. De schakelaar is vervangen door een dimmer.

Een elektronische dimmer werkt door middel van fase-aansnijding. De sinus (netspanning) wordt vanaf een bepaald punt doorgelaten totdat de sinus weer "door de nul" gaat.  

  

 [top]